Süütunnet on meil naistena tohutult. Ükskõik, mida me ka ei tee, me tunneme ennast süüdi. Süütunne on inimestel üks ebameeldivamaid tundeid üldse ja me püüame selle eest põgeneda. Ja seda just eriti naistena, meestel on see tunne ehk rohkem isegi häbi. Kuidas siis vabaneda süütundest?

Naised ja süütunne

Näiteks kui mul on väiksed lapsed ja ma lähen tööle, siis ma olen rongaema. Ma ei ole oma laste jaoks piisavalt olemas. Võib-olla tunnen ennast süüdi, et mees tahab minuga aega veeta, aga mina teen tööd. Ma tunnen ennast süüdi, kui ma näiteks päevasel ajal lõuna pausi ajal lähen mere äärde jalutama, sest noh tegelikult peaks ma tööd tegema. 

Ma tunnen ennast süüdi, et ma ei ole saanud näiteks kolleegile lubatud ülesannet ära teha. Kuigi selle tegemise tähtaeg ei ole veel käes, ikka tunnen, et peaksin olema selle juba ära teinud. Või siis ma näiteks tunnen ennast süüdi, kui pean ütlema ei. 

Kust tuleb sinu süütunne ja kuidas süütundsest vabaneda?

See, kust süütunne tuleb on sinu töö üles leida. Juhul, kui sa tahad sellest tundest vabaneda. 

Esimene asi siin on iseendaga rahu teha. Andestamise meetodil, tee kindlaks, kust see süütunne tuleb. Miks ma üldse tunnen ennast mingis situatsioonis süüdi. Minu enesekindluse koolitusel (loe lähemalt: https://liinavettik.com/toode/enesekindluse-koolitus-taiskasvanule/) olen loonud andestamise meditatsiooni. Kui sul on tõsi taga nende asjadega, siis soovitan neid tööriistu minu enesekindluse koolituselt kasutada. 

Teine viis, kuidas süütunnet vähendada või vabaneda on see, et pöörata kriitika positiivseks. Ehk siis see süütunne, mis tekib sul olukorras, kus lähed midagi tegema, mis toob kaasa  süütunde, see on kriitika sinu enda suhtes. Mina püüan pöörata selle negatiivse sisekõne positiivseks. 

Kuidas kriitikat pöörata?

Võtame näiteks aja võtmise pere arvelt. Näiteks ma tahan oma elus, karjääris tuua tulemusi ja ma pean seda tegema oma pere arvelt. Minul praegu samamoodi, lapsed on väiksed ja kipun ennast süüdi tundma. Aga mis ma siis teen? Kui ma pean minema, et tegeleda iseenda, oma visiooni või tööga, siis ma küsin: “miks see hea on?”

Ja mõtlen sellele, et miks see on hea ka minu lastele ja mehele. Ma leian sinna 3 põhjust, miks see hea on. 

Üks põhjus, miks see on hea. Näiteks sa tegeled iseendaga, püüad tõsta oma enesekindlust ja väärtust, siis sa oled palju rahulikum inimene. Kui lähed koju palju õnnelikuma ja rahulikumana, siis mis su pere elus toimuma hakkab. Mis toimub suhetega? Suhetega lastega, suhtega mehega. Ehk siis kui sina oled rahulik ja õnnelik, siis sinu pere peegeldab sulle seda tagasi. Ja toob rahu ka sinu lastele ja mehele. 

Miks on hea, et sinu lapsed ja abikaasa saavad sinuta aega veeta?

Kui räägime emaks olemisest, siis kui ema on kodus, siis lasped keerlevad koguaeg ema ümber ja ema peab tegema seda ja teist. Kui sind aga pole, pöörduvad nad isa poole. Ja sellega saab sinu mees, laste isa luua suhteid oma lastega. Teinekord on see väga-väga väljakutsuv, aga väga vajalik. Nad saavad enesekindlust, nad õpivad mehe ja naise tasakaalu ja palju muud. 

Kolmandaks, kui mina olen õnnelik ja täidan oma unistusi, siis minu mees on õnnelik. Ta on õnnelik, sest tal on siis endiselt olemas see kaaslane, kellesse ta kunagi armus, sest siis sa tegelesid iseenda ja oma unistustega. Sa oled sina ise, sa oled see, kellesse ta armus. 

Lastele on see hea, sest lapsed õpivad valdavalt eeskuju pealt. Me võime neile öelda ükskõik, mida, aga kui me ise näitame oma käitumisega muud, siis nad teevad seda muud. Kui sina näitad lastele kui oluline on tegeleda enda unistuste elluviimisega, võtta enda jaoks aega, siis sinu lapsed on ka tulevikus õnnelikumad. 

Neid näiteid on muidugi veel, kus ennast süüdi tunned, näiteks suhetes vanematega, kolleegidega. Kuidas siis süütundest vabaneda? Oluline on, et otsiksid enda jaoks need kolm positiivset joont, miks need on head nii sulle, kui sinu kolleegile või sinu vanematele. 

Vabane süütundest ning siis saad oma unistused viia ellu palju rahulikuma südamega.