Ettevõtja vs iseendale tööandja, kus on see põhiline mindseti lõks. Just selles mõttes, et me ei suuda oma ettevõtet kasvatada, selliseks, mis annaks meile tõelise vabaduse. 

Tegelikult on igat pidi okei. Oluline on, et teadvustaksid endale, kus tasemel sa oled. 

Ettevõtjaks olemine on lai mõiste

Ettevõtjaks olemine on lai mõiste, mida erinevad koolitajad mõtestavad ja mõistavad erinevalt. Minu silmis iga inimene, kes on registreerinud ettevõtte ja alustanud selle juriidilise keha alt teenuse või toodete pakkumist ei ole veel ettevõtja. Kuigi juriidilises mõttes ta seda on. 

Kui sa oled täna oma ettevõttes üksi, mida täna on üle 70% naisettevõtjatest. Nad on iseendale tööandjad. Nad on spetsialisti mõtteviisiga. Pakuvad teenust või toodet. See on täiesti hea koht, kus olla. 

Ettevõtjal on süsteem

Minu jaoks ei ole ettevõtjaks olemine iseendale tööandjaks olemine. Minu jaoks see tähendab siiski seda, et olen loonud süsteemi, mis töötab ka ilma minu panuseta. 

Iseendale tööandja on ettevõtlik inimene, kes võtab ette ja teeb ära. Ettevõtja on inimene, kes loob süsteeme ja teeb seda ikka ja jälle.

Ka üksi iseendale tööandjaks olemine on väga hästi. See on suurepärane, et oled sinnamaani jõudnud. 

Mina olen ka täna ettevõtja teekonnal

Kinnisvaraarenduse ettevõtte, mis meil abikaasaga täna on, siis selles olen mina looja. Selles ettevõttes olen ma visionäär, kes ütleb, kuidas asjad juhtuma peavad. Minu abikaasa on seal rohkem juhi ja asjadega päriselt toimetaja. Tema suhtleb projektijuhtide, järelevalvega ning toimetab dokumentatsooniga. Ehk siis kinnisvara arenduses on mul selline passiivne ning tulus roll. 

Coachingu äris ei ole ma endale tööandja, sest mul on meeskond. Ja just alustanud ka rahvusvahelise tiimi liikmetega koostööd. Minu meeskond kasvab. Coachingu äris ma muidugi alles ehitan seda süsteemi, et ka siin hakkaks tulevikus töö toimuma vajadusel ilma minu igapäevase panuseta. Samas olen siin samuti visionäär, kes näeb suuremat pilti ja liigub selle suunas. 

Kuidas persoonibrändi all luua süsteemi?

Persoonibrändi puhul on tegelikult väga lihtne. Sa ei pea sellest lõpuni kinni hoidma, kui tahad on see muidugi lubatud. Äri on minu jaoks looming. Ka ärisüsteemi ehitamine on looming. Saad brändi ka nimetada selliselt, et see on sinu isikunimest tulenev, aga ei ole otseselt sinus kinni. 

Kuidas muuta mõtteviisi?

Iseendale tööandja mõtteviisist ettevõtja mõtteviisi jõudmine. Iseendale tööandja on hea olla, sul on vabam graafik ja saad kliendid ise valida. Kui tahad, aga sellest välja tulla, siis esimene, mis peab muutuma on sinu mõtteviis. Sa pead suutma mõelda kui juht kui visionäär. Selleks, et suudaksid teha, pead laskma lahti paljudest piiravatest uskumustest ja mõttemustritest. 

Näiteks töö võrdub väärtus. Ma ise olin seal väga pikalt. Täna ma olen sellest lahti saanud. Ta küll tuleb aeg-ajalt üles, aga ta ei  kontrolli mind enam nii kui enne. 

Usaldus on siin hästi oluline, et lased lahti sellest, et pead kõike ise tegema. Teiste usaldamine on kasvukoht. Me ei saa usaldada teisi kui me ei usalda iseennast. 

Kõik on tehtav

Kõik on tehtav, kui sa samm-sammuliselt saad aru, kuidas süsteemi luua. Millised on sinu mõttemustrite plokid, mis üldse on süsteem. 

Kui sina tahad täna iseendale tööandja mõtteviisilt liikuda ettevõtja mõtteviisi, siis broneeri endale strateegiakõne siin: https://zcal.co/liinavettik/strateegiak