Minu käest on viimasel ajal küsitud, kuidas valida endale sobivat mentorit? 

Meil on täna turul mitmeid spetsialiste. On mentorid,coachid, kogemusnõustajad, terapeudid, koolitajad jne.

Mis neid eristab?

Mentor on ise läbi kogenud asjad, milles ta sulle nõu annab. Ta on ise selle tee läbi teinud. Ta räägib, kuidas tema midagi tegi. Ta annab sulle soovitusi oma kogemuse pealt, kuidas sa võiksid asju teha. 

Kogemusnõustaja on keegi, kes nõustab sind sinu teel. Tal on endal kogemus ka seljataga ning ta omab ka teooria teadmisi. Tema nõustab sind vastavalt enda kogemusele. 

Coach küsib sinult küsimusi. Ta ei anna sulle nõu, kuidas midagi võiks teha. Ta küsib sinult õigeid küsimusi, et sina ise enda sees jõuaksid vastusteni. 

Terapeudid aitavad sul iseennast tervendada. Nad küsivad ka küsimusi, kuid kasutavad lisaks veel erinevaid tehnikaid, et sind tervendada.

Koolitajad on keegi, kes annab oma teadmisi edasi. 

Millega abi vajad?

Mina annan sulle siin edasi enda mõtteid. Kõigepealt selleks, et üldse abi küsida, tuleb endale selgeks teha, mille kohapealt ma üldse abi vajan. Kas see on suheted, äri või veel midagi muud. Ka neis valdkondades saab täpsemaks minna, näiteks, kas vajad äris abi juhtimisega, turundamisega või hoopis millegi kolmandaga. 

Paar sammu ees

Kui mina endale kedagi appi valin, siis ma vaatan kedagi, kes on minust sammukese ees. Kuna mina olen ise ka mitmes eelpool mainitud rollis. Olen mentor, coach, koolitaja. Ja ma käin oma sõnade järgi. Ja sellest tulenevalt peab ka keegi, keda appi tahan olema enda sõnade järgi käia. Ta peab käima minust paar sammu ees, et ta teab, mis on minu valukohad ja ta ise on need ületanud. 

Turg on täis inimesi, kes räägivad asjadest, kuhu nad ise jõudnud ei ole. Näiteks kui e võtame enesekindluse, siis meie turul on ka enesekindlusest rääkijaid, kuid kes ise ei ole veel saavutanud seda rahulikku enesekindlust. 

Uuri tausta

Kui mina valin, siis ma ka vaatan, millist elustiili ta elab. Mina olen kolme lapse ema ja tahan oma äri kasvatada. Minu jaoks on äri kasvatamise valdkonnas ka oluline, et see inimene oleks samuti lapsevanem ja ta teab, mida see tähendab. 

Kuna oluline on, et ta teaks millest sa räägid ongi vajalik tema tausta veidi uurida. 

Usalda oma sisetunnet

Väga paljud edukad inimesed ja ka mina usaldan oma sisetunnet. Sul peab selle inimesega ära käima klikk, et temas on midagi, mis sind tõmbab. See võib ka olla see, et ta vajutab sinu nuppudele. Usalda oma tunnet, kui ta tundub sulle huvitav siis ta on see. Ta ei pea olema selline, oh jess ta on äge, aga ta peab olema selline, et see, mida ta teeb on äge. 

Kuidas valida endale sobivat mentorit?

  • Ole endas selgusel, mida sa tahad
  • Vaata, et see inimene oleks sinust paar sammu ees
  • Usalda oma sisetunnet