Mida teha siis kui sulle tundub, et 24 tunnist ööpäevas justkui ei piisa. Sulle tundub, et sinu elus on liiga palju toimumas ja sa ei tea, kuhu poole joosta. See tekitab sinus tohutut stressi ja rahulolematust, kuni selleni välja, et mõtled: “ah, miks ma siin üldse olen?”. Kuidas saada energiat kui tunned end ülekoormatuna?

Tahaks teha kõike

Minu elus on ka praegu päris palju toimumas. Loomingulise inimesena on pea ideedest tulvil, mida kõike tahaks ära teha. Sealjuures aga on mul suur pere, väike beebi. Kui olen kodus ning ka minu pere on kodus, tuleb mul peale tunne, et ma ei tea kuhu joosta. Seda sellepärast, et ma ei saa isegi sekundikski mõelda, keegi kogu aeg hõikab “Emme, emme, emme” ja kui parajasti emmet ei hõigata, siis on “Kallis, mis nüüd?”. 

Kas väärtustad ennast?

Siin tuleb mängu see, kui palju ma iseennast väärtustan. Ma pean võtma aega iseendale. Minu jaoks tihti on see iseendale võetud aeg aga hoopis see, et ma lähen teen tööd. Ja tegelikult ei ole ma iseendaga, vaid olen klientidega,  äripartneritega, potentsiaalsete partneritega või siis analüüsin kellegi profiili vms. Ehk siis sa ikkagi annad teistele. 

Mida mina siis teen?

Kuidas saada energiat, kui tunned end ülekoormatuna? Mina põgenen vahel kodust ära õue kõndima just sellepärast, et kõik ajab kodus lihtsalt üle ääre ning enam ei tea kuhu minna, mida teha. See on märk stressist. 

Esimene asjana, võta pidur ja sea ennast kõige esimeseks. Mõtle sellele, mida mina vajan. Mina tõmban ennast sellest kõigest, mis stressi tekitab välja.  Ja siis ma analüüsin kõik asjad läbi, mida on vaja teha ja kus on vaja olla. 

Nõudlikkus

Samas saan aru, et kõigi nende asjade taga on tugev nõudlikkus. Elus on kõik etapiviisiline. Minul on praegu väikesed lapsed, kes vajavad oma ema. See on minu prioriteet number üks.  

Muidugi nõuan endalt ka olla supernaine, superkangelane. Aga superkangelasi ei ole olemas. Sa ei pea olema superkangelane.

Esimene asi on muidugi mõista, miks sa nõuad endalt? Mina nõuan endalt, et jõuaksin lastega tegeleda, mehe jaoks olemas olla, enda karjääriga tegeleda, ennast heas vormis hoida. Ja seda kõike ühekorraga. 

Aga miks siiski kõike korraga?

See on vana musterkäitumine, et ma pean olema superkangelane. Seda ikka selleks, et siis kui ma kõike jõuan, olen armastust väärt. 

Ooot-oot, aga, kust armastus peab tulema. Armastus peab tulema minust endast. Mina pean ennast armastama.  Vahel pean endale ütlema: “Liina, rahu, kõik on okei, mitte midagi ei juhtu kui sa ei jõua kõike”. Ma lasen sellest nõudmisest lahti. Ja siis ma vaatan, mis on minu jaoks tegelikult oluline, mida ma tahan, et minu elus oleks. 

Kus on sinu prioriteedid?

Ma pean mõtlema, mida ma päriselt tahan, sealt tulevad minu prioriteedid. Täna on see minu beebi, ma tahan tema jaoks olemas olla ning nautida seda perioodi. Planeerin ka teiste lastega 1:1 aega, et ka nemad tunneksid, et emme on nende jaoks olemas. 

Teise asjana tahan, et oleksin vormis. Ma olen seda väärt. Tahan tunda ennast naiselikuna ja hästi ning ilusana.

Kolmandaks on mul karjäär, kus on ehk kõige rohkem segadust. Siin pean endale kõige ausamalt otsa vaatama. Tunnistan, et olen laisk inimene ja ma väga palju ei viitsi tööd teha. Küll aga, meeldib mulle äri ja ärivaldkond. Mulle meeldib olla investor ja nõustada teisi ettevõtjaid. Ehk siis täna peaksin jätma kõik muu, mis seda visiooni ei toeta kõrvale jätma.

Tee enda asja

Ka minus löövad välja uskumused, mis on meil kõigil. Näiteks, mis inimesed minust arvavad, kui valin jälle uue asja, millega tegeleda. Aga tegelikult ei ole see kellegi teise asi, et sa jälle vahetad valdkonda või suunda. Oluline on, et sina tegeleksid asjaga, mis sulle meeldib. Just need asjad aitavad sul kasvada ja saada selleks inimeseks, kes sa tahad olla. 

Mina elan selle järgi, et minu kogu elu prioriteet peab olema see, et mina olen õnnelik. Kui mina olen õnnelik, siis sellega loon ma palju rohkem väärtust kui mille iganes muuga.

Kuidas saada energiat, kui tunned end ülekoormatuna?

Ehk siis kui sul ajab ka üle ääre ja  tunned, et on liiga palju, siis võta ka aeg maha. Mõtle, mis on see esimene asi, mida sa tegelikult tahad ja tee selle pealt oma prioriteedid. Ja kõigel, mis ei toeta sinu nägemust, lase minna. Aksepteeri seda ja lase sel minna. See võib olla raske ja valus, aga viib sinna, mis sind päriselt toidab.