Viimasel ajal on taas ka minu Täiusliku karjääri grupis teemaks tulnud oma tee otsimine. Et otsitakse endiselt oma teed ja iseennast. Ja minu poole sellega pöördutud. Kas otsid endiselt oma teed? 

Minu arvates ei pea oma tee ostimine olema üldse nii vaevaline ja stressi tekitav kui see paljude arvates on.

Eluaeg üks tee

Kui otsime oma teed ja seda oma asja, siis siin on mitu olulist nüanssi. Esiteks üks asi on see, et meie aju tahab, et otsustaksime terveks eluks ära, mida tahame teha ja valiksime ühe tee. Paraku, aga see, et tahame ennast raamidesse panna tekitab iseenesest juba palju stressi ja trotsi.

Me võime teada, mida me täna tahame teha, aga ei julge, sest äkki see ei meeldigi üldse meile. Või siis mõtleme, et äkki ma väsime ära sellest ja pettume. 

Ei pea ära otsustama

Me ei pea ära otsustama eluks ajaks, mida tahame teha. Minult ka ükskord küsiti, et kelleks sa tahad saada kui suureks kasvad? Mina ütlesin selle peale, et ma ei tea siiani, kelleks ma saada tahan kui suureks saan. 

Mina tahan mängulisust ja melu ning seda, et mul oleks fun. Mul peab olema põnev, ka nii on võimalik asju teha. 

Sa täna võib-olla veel ei usu, et see on võimalik. Meie piirangud takistav meid. Ka minul oli neid palju, aga olen teinud selleks palju tööd iseendaga. See enda asja otsimine ongi teekond.

Kirev teekond

Mina olen siinkohal vist kõige parem näide. Ma olen töötanud nii väga erinevatel ametikohadel kui ka valdkondades. Ma olen töötanud tootmises, logistikas, turismis, turunduses ja koolitustes jne. Mul on see lai amplua, mis mind täna teenib. Kuigi jah, kui ma täna kandideerin, siis võidakse vaadata, et ma ei ole üheski asjas püsiv. 

Samas on minuski miski, mis alati säilib. Ma tahan väga jagada, see on minu sisemine kutsumus, jagada oma mõtteid. Kirjutada postitusi, teha videoid, kirjutada e-kirju jne. Jagamise viisid on ka erinevad olnud, mida oma elus kasutanud olen. 

On veel palju valdkondi, millega ma tegelenud ei ole. Ma ei tea, kas ma tahan neid üldse proovida. Aga ma ei taha ennast panna kinni kasti, et vot coaching on nüüd minu tee ja sellega lähen elu lõpuni. Ma ei suru ennast. Ma elan täna,siin ja hetkes.

Ei tea – on okei

Pead võtma seisukoha, et see on okei, et sa ei tea täna, mis on sinu elu eesmärk. Mina ka ei tea. Ma võin arvata, mis asi see on aga ma ei tea päriselt, mis see on.

Räägin tihti mesilaste lugu. Mesilased tolmeldavad taimi kui õietolmu koguvad. Nad valmistavad mett, selleks et oma liiki elus hoida. Aga kas nad teavad seda, et kui nad taimi tolmeldavad nektari kogumiseks, siis nad aitavad loodusel üldse elu jääda? Kas mesilased teavad, et see on nende elu eesmärk? Mina ka ei tea. 

Me ei pea ära otsustama, mille jaoks me olemas oleme. On okei, mitte teada. Kõige tähtsam on see, et sa teed seda, mis sind kutsub. Kui sa oled õnnelik, siis sa juba oledki kasulik, sa ei pea selleks ekstra midagi tegema. Nagu mesilane, ta lihtsalt teeb seda, mida vaja. Sinu tee kõigepealt on lõbutseda ja toimetada nii, et sul oleks põnev.    

Aga raha peab ka teenima?

Raha on võimalik teenida kõigega. Sa võid saada mu peale vihaseks, aga see on võimalik. Võta samm tagasi. Seal võib olla võimalusi, mida sa täna ei näe. Oluline on olla avatud.

Jah, sul ei pruugi olla võimalik raha teha sellisel viisil nagu sina oled seda täna harjunud tegema. Näiteks palgatööna või täiskohaga palgatööga või kodu lähedal asuva tööga vms. Sinu tee käimine võib eeldada, et pead näiteks kolima või muutma töö tegemise viisi.

Ole avatud

Tegelikult on aga kõik asjad lähevad kokku. See,kus tahad elada, mis tööd tahad teha, mis viisil tööd teha jne. Pead leidma lihtsalt lahenduse, kuidas need asjad omavahel kokku siduda.

Kõik on võimalik. Kui aga ütled ajule, et see ei ole võimalik, siis tema jaoks on lihtne kõik võimalused ära blokeerida. Sina näed täna ainult seda, mis on sinu minevikus või mida oled kuskilt juurde õppinud. Meie aju ei näe kõiki potentsiaalseid võimalusi ja viise. Just seetõttu on avatud lähenemine ja mõtteviis hästi oluline.

Tegelikult teame, mida tahame

Me tihti teame, mida tahame teha, aga ei julge seda endale tunnistada. Sellepärast, et me ei näe viisi ning mõtleme sellele, mida teised mõtlevad. Ma jälle vahetan valdkonda ja teen midagi uut. Või siis me ei luba endale seda, sest näeme 10 põhjust, miks me ei saa seda teha.

Samuti võib see sinu identiteediga olla seotud. Näiteks, kas sa oled näinud ennast sellisena. Ja see on raske punkt, sest selleks, et teha asju, mida päriselt tahad. Pead lahti laskma, sellest vanast enda pildist.

Kui sa otsid endiselt oma teed, siis võta rahulikult. Vaata enda sisse, mis on see, mida sa päriselt teha tahad. Kui sa ei tea, mida sa tahad, siis on vaja vaadata, mis on “ma ei tea” taga. Kõik on võimalik. Tee võimalikult palju seda, mis sinu südame ja silma särama paneb.