Otsustasin 2020 aastaga teha enda peal eksperimenti. Nimelt võtsin ma 2019 aasta algul otsuse vastu sel aastal endasse (st enesearengusse) korralikult investeerida. Et siis näha 2020 aasta pealt kuidas investeeritud raha endasse ära tasub. Kogu summa, mis ma 2019 aastal endasse koolituste ja coachingu läbi investeerisin oli pea samaväärne keskmise Eestlase aasta palgaga.

Endasse investeerimise poolt olen ma alati olnud. Iseasi kas seda peab nii suurte summadega ühe aasta jooksul kindlasti tegema. Siiski selle investeerimise tulemusena õppisin ma palju coachingu ning koolituste valdkonna kohta ja ka inimese olemuse kohta ning see on mind ka palju arendanud.

Suuremad programmid millesse ma investeerisin olid Eric Edmeadese Speaking Academy Oslos, Heidi Plumbergi Äriklubi kursus ning 1-1le coachingud erinevate coachidega. Siin on tulemused*

 

Muutused minus:

 • Ma olen kordades enesekindlam
 • Ma olen seljatanud ohvri mentaliteedi (ei mõtle, miks asjad minuga juhtuvad) ja võtnud n.ö kangelase mentaliteedi (mõtlen, mida see olukord mulle õpetab või mis on selles head)
 • Oskan väga hästi kriisides hakkama saada, keskendudes lahendustele.
 • Oskan lahendada olukordi ja ennetada konflikte nii, et kõik osapooled võidavad.
 • Olen leppinud (ja isegi armastama hakanud) endas külgedega, mida enne pidasin enda juures nõrkusteks, kuigi tegelikult on need ehk minu suurimad tugevused.
 • Olen oma otsustes enesekindel ja oskan vastu võtta seda mida elu toob.
 • Olen õppinud muutma oma harjumusi nii, et need jääksid kestma.
 • Ma oskan veelgi enam rahuliku südamega olla hetkes.
 • Tugevnenud usk iseendasse veelgi suuremaid asju korda saata.
 • Enda väärtuse mõistmine ja nägemine raha tegemisel.
 • Üleüldine rahu ja usaldus kõige toimuva suhtes (ei muretse raha pärast, usaldus, et kõik juhtub põhjusega, teadmine, et juhuseid pole)
 • Väärtuste selgem väljatulek – mida ma tegelikult enda elus ise väärtustan ja kuhu panustada tahan.
 • Iseenda vastu kordades suurem usaldus.

 

*loomulikult ei ole need tulemused ainult 2019 aastal endasse investeeritud vili. See on tulemus kuidas ma ennast täna tunnen. Need tulemused on tegelikult tulnud tänaskes (lisaks 2019 a võetud koolitustele ja coachimistele) 10 aastat kestnud tööle iseendaga, mille sisse kuuluvad paljud raamatud, paljud coachinguprogrammid, koolitused ja 1-1le coachimised erinevate coachidega üle maailma.

 

Muutused minu maailmas:

 • Võimeline raha tegema korraga suuremates summades
 • Enesekindlam lähenemine müügile.
 • Pole mure raha pärast (korraldasin pulma nagu soovisin, veetsin suve ilma töötamiseta lastega ja ilma mureta, et kust raha tuleb).
 • Üleüldine elukvaliteedi paranemine.
 • Harjumuste muutmine toitumise ja trenni osas.
 • Olulised muutunud ülemaailmne võrgustik inimesi.

 

Kokkuvõttes oli see põnev ja kindlasti tulutoov eksperiment, mida iseendaga teha. 2020 aastal ma enam nii suuri summasid endasse korraga ei investeerinud, kuid enesearengusse investeerimine on jätkunud ja jätkub kindlasti minu puhul ka edaspidi. Miks? Sest see tasub ennast ära nii karjääris, isiklikus pere- kui ka seltskondlikus elus. 2020 sai investeeritud umbes pool sellest summast, mis 2019. aastal. Ka sellest on juba tulemusi näha, kuid kokkuvõtet saan ehk kirjutada 2022 aasta algul.

2021 on eelkõige plaanis teadlikult muuta ja pöörata fookus enda harjumustele igapäevaelus, näiteks raha säästmise ja investeerimise valdkonnas ning töö distsipliini mõttes. Lisaks jätkata harjumuste kujundamist ja veelgi kinnistada oma harjumusi tervisliku toitumise ja keha treenimise vallas.