Sügavad põhjused läbipõlemise taga. See on üks suur mure paljudele naisettevõtjatele, aga ka üldse ettevõtjatel. Eriti muidugi väikeettevõtjatel. Miks me aga kipume läbi põlema?

Läbipõlemine kui suur sabotaaž

Mina lähtun läbipõlemisest kui ühest suurest sabotaažist. Me saboteerime ennast sellepärast, et tegelikult väldime edu. Me kardame paremat elu või suuremat ettevõtet, sest meil on piiravad uskumused, mis hoiavad meid tagasi. 

Liiga madal eneseväärtus

Kui jõuad kogu aeg sinna, et kipud läbi põlema, siis sul on madal eneseväärtus. Mida see tähendab? Sa näiteks ei võta iseendale aega, et võimaldada endal puhata või liikuda. Ja puhkuse all ma ei mõtle soojamaa reisi, vaid seda, et võtad kasvõi nädalavahetuse täitsa vabaks ja teed seda, mida sina soovid. Olgu selleks siis raamatu lugemine, looduses jalutamine või midagi muud, mida sulle meeldib teha.

Sa saad teha rohkem kui oled puhanud. Ja siis ei teki sul seda tunnet, et pole aega. Sa lood seda, millele sa keskendud. 

Võta iseendale aega, ütle asjadele “Ei” ja valid iseennast.

Sa ei tõsta hinda

Sa küsid liiga vähe oma teenuse/toote eest. Ja siis sa saad vaevu-vaevu omadega toime ja sa ei suuda endalegi tasu maksta. Kui siis kõik pakuvad lahenduseks, et võta endale keegi tööle, siis sa mõtled, kust ma seda abi palkan, kui mul raha ei ole. 

Siin on esimene asi tõsta hinda. Sul hakkab siin tööle palju uskumusi seoses raha ning klientidega, aga pead hinda tõstma. Ainult nii, saad liikuda edasi. Sa ei ole veel turul kõige kallim, aga keegi peab olema kõige kallim. Miks mitte sina?

Tõenäoliselt on sul hirm, et kui tõstad hinda, siis sa kaotad veel rohkem. Tegelikult on vastupidi ja sellest hirmust tuleb lihtsalt üle saada. Hind ei mängi isegi rolli, sind päästab oma kliendi tundmine. Sa pead teadma, kes on sinu klient  ja kuidas temaga suhelda. 

Madal eneseusaldus

Madal usaldus enda ja oma ideede osas. Samuti madal usaldus üldse ellu ja universumisse. Mis siin on? Sul on suur kontrollivajadus. Sa tahad kõigel silma peal hoida. Isegi kui mõtled, et tegelikult ei taha kõigel silma peal hoida, siis sa siiski ei anna asju käest ära. Sa kardad, mida sinu kliendid arvavad või kas minu meeskond ikka oskab minu brändi edasi anda. 

Naistel eriti on meil suured limiteerivad uskumused seoses äri kasvatamise ja raha teenimisega. Miks? Mitte keegi pole meile seda õpetanud. Meid on nahutatud, et teeme valesti ja ei oska rahaga ümberkäia. Seetõttu ei usalda me enda otsuseid äris.

Äris see kontrollivajadus põletab su vaimselt läbi. Sa ei suuda asju käest anda või kontrollid, kas need said tehtud. Kontrollist lahti laskmine ja usaldamine on see, mis päästab sind läbi põlemisest.

Miks me põleme läbi?

Me hoiame kinni oma ettevõttest. Me oleme sellest sõltuvuses. Meie alateadvus saab sellest toidet. Läbipõlemise taga ei ole tihti midagi muud kui nõudlikkus enda suhtes. Nõudlikkuse taga on tõestamise muster, et ma ei ole piisav, pean ikka rohkem. 

Sa väärid seda head, mida sa endale tegelikult ei luba.