Tänane teema tuleb minu mõtetest, kuidas mina valin endale koolitusi või mentorit.  Ehk siis tulemused ei valeta kunagi.

Viimaste aastate jooksul on tekkinud päris palju coache. See võib sinus tekitada küsimusi, et keda siis valida? Kui sinul on ka tekkinud see küsimus või sa kahtled, et kas ikka tahaks temalt õppida? Või kaalud tema programmi või koolituse ostmist, siis ehk aitab minu mõte sind edasi.

Tulemused

Enesearengu ja coachingu turul on palju koolitajaid, kes iseenda arengu käigus õpetavad ka teisi. Iseenesest on see täiesti okei. Mina ise ootan õppijana aga seda, et õpetaja on minust mõne sammu võrra ees.

Oled kuulnud ütlemist: “Hinda meest mitte tema sõnade, vaid tegude järgi”. Mina panen vinti peale: “Hinda meest või naist, mitte tema tegude vaid tulemuste järgi.” Sellepärast, et inimene võib rääkida sellest, mida ta väärtustab ja see on üks asi.

Mida uurida?

Võtame näiteks tervise. Ta räägib sellest, et kui oluline on tervis ja selle eest hoolitsemine. Näitatakse harjutusi. Tulemused aga, kas tema keha näitab seda, et ta hoolitseb enda tervise eest.

Kui sinu eesmärk on tervis, saledam või lihaselisem keha, siis jälgi, kes on sinu õpetaja. Kas ta ise on juba seal, kuhu sina jõuda tahad?

Või näiteks on sul eesmärk olla pikas ja armastavas suhtes. Kas see inimene, kes seda õpetab on ise sellises suhtes või on ta inimene, kes õpetab õnne ja armastust. Kuid kelle enda suhted lühikesed ja ei paista nii armastavad. Siis tekib ju tunne, et miks ma seda temalt õpin, kui ta ise sellega hakkama ei saa?

Kui sinul on eesmärk saavutada finantsiline vabadus ja materiaalne heaolu. Kas sel inimesel, kes sind õpetab, kas temal on see olemas?

Või inimene, kes õpetab enesekindlust. Kas tema on enesekindel või ta alles õpib seda?

Kui inimene räägib rahulolu pakkuvast tööst ja karjääri arendamisest. Kas ta ise on seal või teeb sellega tööd?

Mina küsin neid küsimusi nende inimeste käest, keda ma oma õpetajateks valin. Sellepärast, et ma tahan, et nad oleksid seal, kuhu ma tahan jõuda. Nii olen kindel, et nad on selle tee läbi teinud.

Mina olen naine, kes tahab kõike. Ma tahan head tervist, finantsiline vabadus jne. Mina küsin naistelt, sest mehed tihti ei saa aru, mida me naistena läbi teeme valikutes, mis puudutavad minu karjääri, peret, lähisuhteid.

Paar sammu ees

Inimene, kes mind õpetab peab olema minust paar sammu ees. Ta ei pea olema veel päriselt seal, aga ta peab olema minust mõned sammud ees.

Kui nüüd sina tahad õpetada ja tunned, et: “Mis siis kui ma ei ole veel seal?” Siis mina soovitan sul võtta rahulikult ja sa jõuad sinna. Vahel me oleme juba seal nii, et me ise arugi ei saa.

Kui ma praegu vajutasin sinu nuppudele ja sa tunned, et ma pean kellegagi võitlema ja võistlema. Siis küsi endalt, miks? Miks sa tunned sisemiselt alaväärsust? Tunned, et sa ei ole piisavalt hea? Need on kõik head märgid, selleks, et enesekindlust tõsta.

Sina oled lill, lilled ei konkureeri nad kasvavad. See, milline on olnud minu teekond või milline see on olnud, see ei pruugi olla sinu teekond. Sul on oma tee ja ole sina ise.

Tulemused ei valeta kunagi

Kui oled õpilase rollis, siis vaata, tulemused ei valeta. Kui oled õpetaja, sa jõuad sinna kuhu tahad jõuda ja ka sinu jaoks on õiged õpilased olemas.

Leia mind ka Youtubest (@liinavettik4933) ja Instagramist (liina.vettik).