Iseenda väärtustamine, mida see siis tähendab, ennast väärtustada? Mida enesearmastamine kindlasti ei tähenda on endale spaa lubamine, asjade ostmise lubamist, enda hellitamist hoolitsuste või muuga. Nende taga on tihti hoopis ennast alavääristavad mudelid. Need tegevused ei anna meile tegelikult õiget ennast väärtustavat tunnet.

Kuidas ennast õigesti väärtustada?

Eneseväärtustamine tegelikult tähendab endale antud lubadustest kinni pidamist. Peamine on teha seda, mis sulle oluline on ehk käitud vastavalt mõttele – ma teen seda, mis on mulle oluline, ma järgnen sellele, mis mind kutsub, ma hoolitsen iseenda eest. 

Distsipliin on siin üks väga oluline mõõdik, mis näitab, kuidas ma ennast väärtustan. Me oleme harjunud mõtlema, et distsipliin on justkui karistus ja midagi peab tegema, et jõuda tulemuseni, mida soovime. Suhtume distsipliini vastupidiselt kui seda peaksime. Nagu ütleb ka vanasõna, et tee tööd ja siis tuleb ka armastus.

Ennast väärtustav mõtteviis ütleb aga vastupidi. Ma olen väärt armastust ja sellepärast teen ka tööd. Ma olen väärt seda tulemust ja sellepärast on minus olemas ka distsipliin, mis viib mind selle tulemuseni. Ehk siis ma teen neid tegevusi, mida olen lubanud endale, et teen ära. Ja seda sellepärast, et ma olen seda tulemust, mis sellest tegevusest tuleb väärt.

Näiteks, ma distsiplineeritult käin liikumas, söön tervislikult, sest ma olen väärt tugevat tervist ja head vormi. Siin ei tohi mõelda vastupidi, et olen ainult siis väärt inimene, kui mul on ilus keha. Täpselt sama on ka karjääris. Kui sa tahad jõuda soovitud ametikohale, siis pead tegema selliseid tegevusi, mis sinna viivad, sest sellel positsioonil olevale inimesele on need omased.

Miks kaob eneseväärtustamine?

Kaotame eneseväärtustamise, sest me lähme kaasa emotsioonidega. Näiteks “Ahh, ma ei saa praegu minna liikuma, sest mees kutsus kinno ja ma ei saa talle ära öelda.” Seal taga on emotsioonid.

Ka asjade ostmine on emotsioon, ma ostan mingeid asju, sest ma tahan kuuluda ja need asjad annavad mulle kuulumise tunde. 

Enesearmastamine ei ole egoism

See ei tähenda seda, et teed kõike nii nagu sa tahad. Enesearmastamine tähendab, et armastad iseennast ja sealjuures armastad ka teisi. Mida rohkem sa ennast armastad, seda rohkem lood sa väärtust ka teistele. Kui sina oled terve, õnnelik ja seesmiselt armastad ennast, siis see peegeldub kõik välja poole. Elu peegeldab seda sulle tagasi.

Täida endale antud lubadusi

Näiteks oled sa tahtnud, käia kusagil. Sa oled tahtnud mingi projektiga valmis saada. Sa oled tahtnud kooli ära lõpetada. Täida endale antud lubadusi. See on kõrgeim viis näitamaks endale, kuidas sa ennast armastad. Vii enda seest tulevad soovid ellu, mitte ära lõika neid ära. Sellega näitad, et mina olen oluline.

Mida rohkem ennast väärtustad, seda rohkem see kasvab. Seda distsiplineeritumaks sa muutud. Ja teised märkavad ka rohkem ja ütlevad, et “Vohh, sa oled tugeva iseloomuga ja edukas inimene.”