Tavaliselt just aasta lõpus seavad väga paljud endale uue aasta eesmärke. Paraku aga juba selleks ajaks kui uus aasta käes ununevad seatud eesmärgid ära. Unustame ennast ja oleme kiirelt vanas harjumuses tagasi. Kuidas seada eesmärgid nii, et see sinu enesekindlust ei hävita?

Mina näiteks ei sea omale eesmärke, mida ma siis endale sean sellest kirjutan juba kohe lähemalt. 

Eesmärk on mõõdetav

Minu jaoks on eesmärk mingi konkreetne mõõdetav asi, millele saan panna taha tähtaja. Näiteks ma ostan korteri 1. maiks 2023. Selline eesmärk aga on liiga ambitsioonikas eesmärk ning võib mind hoopis stressi viia. 

Ambitsioonikate mõtete puhul sean endale sihid eesmärgi asemel.

Mis vahe on sihil ja eesmärgil?

Siht on see, kui panen endale mingid ootused, olgu need siis selleks aastaks või üleüldse elus. Sihi sõnastaksin nii: “Küll oleks tore kui aastal 2023 ostaksin endale korteri investreeringu jaoks”. Miks ma ei tee sellest eesmärki, on seetõttu, et kui tähtaeg hakkab lähenema ja ma ei ole saavutanud seda eesmärki, siis ma lähen stressi. 

Ma lähen närvi ning tekib pinge, et miks ma ei ole veel saavutanud soovitut. Pingelises olukorras hakkan ma mõtlema jaburaid mõtteid, kuidas siiski saavutada tähtajaks soovitud eesmärk. 

Lõppkokkuvõttes juhtub see, et minu enesekindlus läheb madalamaks. Mul tekib see tunne “Et näed, Liina, jälle sa ei saavutanud. Jälle oled mõttetu.” Eesmärgi asemel ma panen endale sihi, et kui läheb super hästi, siis mul saab sel aastal olema korter investeeringuks. Sealjuures muidugi peab olema usk, et varem või hiljem see juhtub. Ma väldin stressi seatud tähtajaks asjade saavutamise osas. 

Mis on minu jaoks eesmärk?

Ma ei pane liiga suurtele sihtidele tähtaega taha. Eesmärgid minu jaoks on lihtsad väikesed ja väga lihtsasti tehtavad asjad. Kui nüüd võtta selle korteri näitel, siis mis on täna need väiksed asjad, mis saan ära teha, et saaksin sellele korterile lähemale. 

Ma saan minna kinnisvaraportaali ja vaadata, mis turul saada on. See on asi, mille saan teha ära ka siis kui elu tuleb vahele. Näiteks nädala jooksul vaatan portaali üle. See on kindel asi, selle saan nädala jooksul tehtud. 

Kuidas seada eesmärgid nii, et see sinu enesekindlust ei hävita?

Vahe aga on siis selles, et eesmärk on lihtne tegevus, mille saaksin kasvõi kohe ära teha, kuid annan sellele mõistliku aja, et selle sees saan kindlasti tehtud.

Kui see on aga väga ambitsioonikas. Näiteks olen leidnud endale töö, mis toob mulle täieliku rahulolu või minu investeeringud kasvavad sel aastal teatud protsendi. Sellisel juhul sean endale sihi. Ehk siis ma ei saa seda kohe teha ning see nõuab väga palju tööd. 

Lähtun smart goalist ehk tarkadest eesmärkidest. Annan asjadele mõistlikud tähtajad vastavalt sellele kui suur eesmärk on. Suuremad asjad on mul sihiks ja väiksemad ning lihtsamad eesmärkideks, millel on mõistlikud tähtajad.